Pentue

Syntynyt 21.4.2013
8 urosta ja 1 narttu
Pentueessa on myös pinapentuja, kaksi poikaa ja tyttö.

uros
BILLABONG "Hupi"
CEA - kantaja, DM - kantaja (N/DM)
lonkat A, kyynärpäät 0, LTV0
koulutettu hajukoira
hyväksytty SCY:n paimennustaipumuskoe pistein 5/5
jalostustarkastettu, MH-kuvattu
SERT, VSP (FI), 2x SERT (LT)
RTK2
Hupi Katin sanoin:
"Hupi on luonteellisesti ihan parhaasta päästä nahkoja, mitä mulla on ikinä ollut. Suhtautuu uusiin asioihin kivasti. Eilen käytiin Hki-vantaa lentoasemalla treenaamassa, mm. ekaa kertaa hissiajelulla, portaita kulkemassa ja tietysti tehtiin oikein onnistunut hajutreeni käytävän varrella."

uros
KALGOORLIE "Milo"
jalostustarkastettu
Milo Helmin sanoin:
"Uljas, tottelevainen ja TODELLA rauhallinen yksilö. Helppo ohjata (vaikka mitään ybertemppuja ei opetetakkaan) En itse suunnitellut opettavani Milolle noin montaa temppua, mutta koiralla on niin paljon motivaatiota niin pakkohan sitä on opettaa  Helppo koira kaikin puolin! Sosiaalinen kaikkia kohtaan, jos uusi juttu jännittää niin itse kun siihen viereen kyykistyy niin rohkeus palaa takaisin."

 

uros
DIDGERIDOO "Hiisi"
CEA - kantaja, DM - kantaja (N/DM), MDR1 - kantaja (+/-)
lonkat A, kyynärpäät 0
jalostustarkastettu, MH-kuvattu
Hiisi Tuulin sanoin:
"sosiaalinen sekä ihmisiä että koiria kohtaan. Palkkautuu esim. metsässä piilosta leikkiessä paremmin ihmisen löytämisestä kuin nameista. Ei hätkähdä uusista tilanteista, alustoista eikä äänistä. Ei jää miettimään negatiivisia kokemuksia. Vilkas, haluaa käyttää kroppaansa. Hiisin kanssa on tehty kotona vähän jälkeä ja leikitty metsässä piilosta (Hiisin lempijuttu!). Ohjattuihin harrastuksiin ei olla vielä ehditty. Kotona naksutellaan
temppuja, viimeksi on opeteltu mm. pään laittamista ämpäriin ja "oikea" ja "vasen"-käskyjä siltä varalta, että emäntä uskaltais lähteä teiden sulaessa kokeilemaan canicrossia."
uros
WAGGAWAGGA "Dingo"
ruoka-aineallergia/atopia (oireena kutina)
välikuvattu löydöksenä vinolantio (8kk)
hyväksytty SCY:n paimennustaipumuskoe 1v 1kk iässä pistein 4,36/5
TOKO ALO1, treenaa jälkeä, tokoa ja paimennusta
Dingo Taijan sanoin:
"ahne ja tekee mitä vaan ruokapalkkojen eteen; lupaavasti alkava pallohulluus ja saalisviettiäkin on, leluja jahdataan; vino lantio ei vaivaa koiraa nyt, kiitää ja loikkii metsässä isompien kanssa; sosiaalinen kaikkien kaveri sekä ihmisille että koirille; ei ota nokkiinsa kun tulee palautetta ihmisiltä tai muilta koirilta; ei säiky eikä hepuloi, tasapainoinen järkieläin; on puuhakas mutta ei ylivilkas, toiminnanhaluinen mutta ei höseltäjä; treenatessa keskittyy, kuuntelee ja yrittää; nätti kuin sika pienenä "uros
VEGEMITE "Mino"
kivespuutos
Mino Susannan sanoin:
"Aivan ihana koira. Aika vallaton ja vapaa on saanut olla, mutta fiksu poika osaa olla tarvittaessa. On älyttömän kärsivällinen, ja sosiaalinen. Meillä on neljä lasta ja väkeä menee ja tulee koko ajan, ja Mino on kaikille ystävällinen. Antaa välillä vähän aran vaikutelman, mutta sit taas esim. paukuista ei välitä yhtään."
uros
NULLARBOR "Reino"

uros (pk)
BOOMERANG "Pörrö"
CEA - terve, DM - terve (N/N), MDR1 - kantaja (+/-)
lonkat A, kyynärpäät 0
jalostustarkastettu, luonnetestattu +99p laukauskokematon


Pörrö 2v


uros
RIPCURL "Hiski"
jalostustarkastettu
Hiski Katin sanoin:
"Hiski on iloinen, fiksu ja sosiaalinen koira, parempaa ensimmäistä omaa koiraa en olisi osannut kuvitellakaan. Hiski rakastaa juoksemista, toisia koiria ja pikkulapsia. Vauhtia piisaa ulkoillessa ja touhutessa, mutta osaa myös sisätiloissa rauhoittua aloilleen. Nopea oppimaan uusia asioita, esimerkiksi ”älypelit” on heti ensi kokeilusta lähtien havaittu vain namiautomaateiksi. Vielä kun tuon saa oppimaan sen, että kaikkien vastaantulevien koirien kanssa ei tarvitse päästä leikkimään, niin sehän on lähes täydellinen pakkaus. Tosin tuokin homma taitaa riippua vaan henkilöstä hihnan täällä päässä…"


narttu (pk)
TIMTAM "Timtam"
CEA - terve, DM - kantaja (DM/N), MDR1 - terve (+/+)
lonkat B/A, kyynärpäät 0
hyväksytty SCY:n paimennustaipumuskoe 1v iässä pistein 3,33/5
jalostustarkastettu, luonnetestattu +86p laukauskokematon
Timtam Johannan sanoin:
"Timtam on mutkaton tyyppi, joka ottaa elämän vastaan sellaisena kuin se tulee. Haluaa aina juosta, ja on aina valmiina lähtöön. Ottaa heti sisällä oman paikkansa, jossa rauhoittuu. Yleensä mun läheltä. Vilkkain ja vauhdikkain koira mitä on ollut. Pehmeyttä löytyy, mutta palautuu 'järkytyksistä' äkkiä. Innokas puuhastelemaan, jos esim haluan kouluttaa sitä. Malttamattomuutta löytyy, mutta haluaa noudattaa käskyjä, kun ymmärtää mitä vaaditaan. Iloinen, avoin ja ystävällinen. Nyt vasta alkanut tajuta, että ei kaikkia tarvitse tervehtiä. Saalisvietti suuri , mutta monista kriittisistä
tilanteista huolimatta ei ole esim. meidän kukkooon käynyt kiinni."

kuva Terhi Pessi


-------------------------------------------------------------------------------------------------------


emänä
TALCOTT GENE RAIDER

s. 19.9.2008
CEA DNA - kantaja, MDR1 +/+, DM N/DM
kantaa pitkäkarvageeniä
lonkat A/A, kyynärpäät 0/0
(Annie Liman/SKL, Australiassa 0/1 ja 0/0 RB Lavelle)

1 aiempi pentue

isänä
TALCOTT RETRIBUTION

s.6.6.2010
CEA DNA - normaali, MDR1 +/-, DM N/DM

Pentue on Retin ensimmäinen.


Maailmanlaajuisesti sileäkarvainen collie on pieni rotu, joka on lähtöisin hyvin rajallisesta määrästä koiria. Rodun jalostuksen tavoiteohjelmassa todetaankin seuraavasti:

Lyhytkarvaisen collien populaatiorakenteessa on huomattavaa tehollisen kannan koon pienuus, joka kertoo kapeasta geneettisestä pohjasta jonka varaan jalostus on rakentunut. Näin pienillä tehollisen populaation arvoilla jotka aineistosta on sen ”positiivisesta” arviosta huolimatta todettavissa, lyhytkarvaisen collien voidaan katsoa olevan maailmanlaajuisestikin uhanalainen rotu, jonka tulevaisuudelle olisi ratkaisevan tärkeää olemassa olevan kannan mahdollisimman laaja hyödyntäminen jalostusvalinnoissa sekä uuden geneettisen materiaalin tuottaminen ulkomailta tai harkittujen pitkäkarva-risteytyksien avulla.

 
Suomessa rotu on kohtuullisen suosittu ja rekisteröintimäärät ovat suurempia kuin monissa muissa maissa. Maailmanlaajuisesti eriävien linjojen löytäminen on haasteellista erityisesti suomalaisille, koska laadukkaat suomalaiset sileäkarvaiset colliet ovat erittäin haluttuja ja arvostettuja jalostuskoiria myös Suomen rajojen ulkopuolella. Suunnitellun pentueen sukutaulussa ainoa suomalaisiin koiriin yhdistettynä mahdollisesti kertaantuva koira on neljännessä sukupolvessa Ruotsissa syntyneen ja Australiaan pentuna viedyn Aust Mva Oneway’s Idefixin isä, Multivalio Baubon’s Oklahoma Oliwer. Muilta osin suku usean sukupolven ajan koostuu koirista joita ei ole suomalaisten koirien sukutauluissa. Yhdistelmän oma sukusiitosprosentti on suositeltua suurempi mutta, kuten edellä on esitetty, jatkojalostuksessa eivät kyseisessä yhdistelmässä kertaantuvat koirat enää kertaannu. Tavoitteena yhdistelmällä on tuoda Suomeen harvinaisempia sukulinjoja, jotka jatkojalostuksessa tarjoavat mahdollisuuden laajentaa sileäkarvaisen colliepopulaation kapeaa geenipoolia.


Tunnen henkilökohtaisesti molemmat suunnitellun yhdistelmän vanhemmista ja olen tavannut useita sukutaulussa esiintyviä koiria asuessani Australiassa 11/2011 – 5/2012. Usean kuukauden ajan Australiassa viettämästäni ajasta asuin Ninan ja Retin omistajan/kasvattajan, Jane Doylen, luona työskennellen hänen koirahoitolassaan ja eläen arkea Talcott sileäkarvaisten collieiden kanssa. Tapaamani sukutaulussa esiintyvät koirat sekä molemmat vanhemmista ovat arkielämässä mukavia ja tasapainoisia koiria. Nina edustaa erinomaista rotutyyppiä, se on rodunomaisesti kulmautunut niin edestä kuin takaa ja sillä on kevyet paimenkoiran liikkeet. Nina on luonteeltaan vilkas, avoin ja ystävällinen. Nina osoitti myös sopeutumiskykyä laumassa ulkoillessaan vaihtelevissa kokoonpanoissa vanhemmista nartuista, nuoriin koiriin ja pikku pentuihin ollen aina kuin "kala vedessä". Kouluttamattoman kotikoiran luonteen ominaisuuksien arviointi on haasteellista, mutta uskoisin Ninan luonteen heikkouden löytyvän rodulle tyypilliseltä osa-alueelta, luonnetestitermein pehmeydestä. Ret on kompakti keskikokoinen uros jolla on sopiva luusto ja vahvuus. Fyysisiltä ominaisuuksiltaan Ret on voimakas ja kestävä. Luonteeltaan se on osoittanut kouluttamattomuudestaan huolimatta palvelualttiutta ja henkistä vahvuutta. Ret on hyvin aktiivinen ja vilkas koira, jolla on toimiva ON/OFF-nappi. 

Nartulla on yksi aiempi 2011 syntynyt yhdeksän pennun pentue, josta olen tavannut kolme pentua. Tähän pentueeseen syntyi myös kaksi pitkäkarvaista pentua eli Ninan kantaa pitkäkarvageeniä. Pennut mielestäni ovat rodulle ja suvulleen tyypillisiä niin luonteen kuin ulkomuodon osalta. Molempien vanhempien suvusta löytyy aktiivisia harrastuskoiria sekä avustajakoiriksi koulutettuja koiria, mm. yksi Ninan edellisen pentueen nartuista (Talcott Primrose) työskentelee nykyään autistisen lapsen avustajakoirana ja pentueen sukutaulussa on koira (Au Mva Talcott Mackason) joka 12-vuotiaana viimeisteli ylimmän luokan jälkivalion arvon.

Emältä puuttuu aikuisena tehty silmätarkastus, joka tullaan tekemään ennen pentujen rekisteröintiä. Nina on kuvattu 2011 Australiassa ja saanut lausunnon tuloksella lonkat 0/1 ja kyynärpäät 0/0. Rodun keskiarvo lonkkapisteytyksessä on 3.2. Australialainen lonkkalausunto ei täytä kansainvälisiä standardeja ja kuvat lausuttiin uudelleen Suomen Kennelliitossa, A/A 0/0 13.2.2013/Annie Liman. Pentueen isää ei ole lonkkakuvattu ja silmätarkastus on tehty vain pentuna, koska Australiassa nämä eivät ole jalostusvaatimuksia.  Molemmat vanhemmat on CEA-geenitestattu, Ret tuloksella terve ja Nina kantaja. Pentueelle haettiin nopealla aikataululla poikkeuslupaa PEVISA-vaatimuksista, mutta valitettavasti hakemuksen käsittely ei edennyt riittävän nopeasti. Pentueen rekisteröinti Suomen Kennelliittoon tehdään koirarekisteriohjeen kohdan 7.2. mukaan, jolloin riittää että PEVISA-vaatimukset täytetään astutuksen jälkeen. Ninan silmätarkastuksen jälkeen PEVISA-vaatimukset täyttyvät, koska sileäkarvaisella colliella on jatkuva poikkeuslupa PEVISA-vaatimuksista ulkomaisten urosten jalostuskäytön suhteen. Rekisteröintimenettelyn soveltuvuus kyseiseen tapaukseen on varmistettu Kennelliitolta.

Pennuille toivotaan löytyvän koiria yksilöinä arvostavat kodit, jotka ovat valmiita sitoutumaan PEVISA-tutkimuksien teettämiseen. Kodeilta toivotaan myös aktiivisuutta yhdistelmän onnistumisen kartoittamiseen yhteydenpidon ja aikanaan luonnetestin/MH-kuvauksen ja näyttelykäynnin tai jalostustarkastuksen verran. Kasvattajana tarjoan kaiken annettavissani olevan avun ja tuen kautta koiran elämän tarvittaessa ympäri vuorokauden jokaisena viikonpäivänä. Ennen kaikkea pennut myydään perheenjäseniksi ja lemmikeiksi. Tuleva pentue ei ole minulle vain yksi muiden joukossa, se on erityinen, ensimmäiseni ja hyvin todennäköisesti myös viimeiseni.Pennut myydään SKL:n sopimuksella 7-8 viikon iässä sirutettuina, useasti madotettuna, virallisesti silmätarkastettuina,  terveystutkittuina ja rekisteröitynä Suomen Kennelliittoon.

kasvattajasta:

Oma historiani sileäkarvaisten collieiden parissa lähtee vajaan kymmenen vuoden takaa. Alusta alkaen olen ollut aktiivinen palveluskoiraharrastaja ja ollut mukana yhdistystoiminnassa. Paikallisen palveluskoirayhdistyksen sihteerinä olen ollut vuodesta 2005 toimien aktiivisesti palveluskoirakokeiden ja luonnetestien järjestelyissä, tällä hetkellä olen myös Aktiviicolliet ry:n hallituksessa. Takana on myös pestit Suomen Collieyhdistyksen palveluskoiratoimikunnassa ja paikallisen alaosaston hallituksessa.  Olen pätevöity Kennelliiton kehätoimitsija sekä harrastuspuolelta TOKO-, PK- ja luonnetestikoetoimitsija, toimin myös aktiivisesti näissä tehtävissä. Ensimmäisen sileäkarvaisen collieni koulutin palveluskoirakokeiden ylimpään luokkaan jäljellä, TOKOssa voittaja-luokkaan ja koira saavutti myös Suomen Muotovalion arvon. Tämän hetkisten koirieni kanssa harrastan useampaa palveluskoiralajia, TOKOa sekä näyttelyitä.Olen rotuharrastaja ja sileäkarvainen collie on minun rotuni. Erityisen lähellä sydäntäni on rodun luonne- ja harrastusominaisuudet. Uskon vahvasti avoimuuteen koiraharrastuksessa ja kasvatuksessa. Haluan tietää koirieni terveydestä mahdollisimman laajasti käytettävissä olevien menetelmien kautta ja kaikki koirieni terveystulokset ovat julkisesti esillä. Varsinaisesti kasvattamisen aloittamista en ollut koskaan suunnitellut, mutta tätä tilaisuutta en voinut päästää käsistäni.